Ngapdreuk Poto

roll film pertama-Edit

Baheula mah masih saeutik nu boga tustel teh, beda jauh jeung ayeuna, disababkeun kamajuan teknologi tea. Oh enya, kecap tustel ayeuna mah arang dipake, tos umum disebutna kamera.

Pas keur leutik mah sok resep lamun aya dulur ti kota nu nganjang teh, soalna sok bari nyandak kamera tea, hususna mun keur poe boboran siam. Tah kuring teh sok bungah mun difoto, asa siga model weh kudu pose kitu-kieu.

Teu siga ayeuna nu lamun difoto teh langsung bijil ti layar kamerana, pan baheula mah masih keneh nganggo klise film tea. Kudu nungguan diapdreuk heula, paling lila saminggu tah jadina teh. Atoh tah lamun tos nampi foto jadi, biasana aya hiji dua foto dina klise nu teu dicetak kumargi kabakar.

Contoh foto kabakar. Sumber: JellyPlayground

Ari di zaman smartphone model kiwari mah pastina moal aya deui istilah kabakar. Iwal mun nu dipake motona teh nganggo tustel zaman baheula, kamera analog nu masih keneh ku roll film nya pasti bakal ngalaman nu ngarana kabakar fotona.

Sanajan ayeuna mah serba digital, aya weh nu masih resep kana pakakas-pakakas heubeul. Nya kitu kamera analog ge masih aya nu make. Teu ngan ukur nu sepuh, malahan lolobana mah nu ngarora nu make deui tustel baheula ieu teh. Salah sahiji alasan maranehna make tustel model kieu teh kumargi resep kana hasil fotona nu kaciri heubeul, bahasana mah vintage.

Yashica Lynx 14e + Fuji Superia 200
Yashica Lynx 14e + Fuji Superia 200

Ngapdreuk poto ayeuna mah teu langsung dicetak kana kertas, tapi langsung discan asup kana komputer pikeun bisa ditembongkeun dina internet.

Ari di Bandung mah nu masih bisa cuci scan aya sababaraha tempat, lamun kuring mah seringna ka Seni Abadi Photo nu aya di Jalan Wastukencana, ngapdreukna gancang sajam langsung jadi. Kuring ge nyobaan di salah sahiji tempat nu sering disebut, nyaeta di Nasir Photo nu aya cakeut Unisba.

Tah kamari oge aya tempat ngapdreuk poto anyar di Bandung, Indofilmlab, disebutkeunna mah di Dago ayana teh. Reueus pisan kumargi di dieu bisa narima ngapdreuk roll film hitam putih.


24 thoughts on “Ngapdreuk Poto

          1. Intinya adalah tentang seni cetak foto dari kamera analog. Hehee.. Susah dijelasin jadi ilang makna.

            Masaaaaa 14 tahun gagal paham bang? 😮😮😮

  1. ajiblah…!! salut..!!
    nyakola… nyunda… nyantri…
    pokona mah “tong era ngomong basa sunda…!”
    ngapreuk poto hitam putih jang di sakola bahela mah sok nu disisi jalan (cianjur)
    dina kotak di harudung ku lawon hideung bari di sebrot ku lampu patromak..!!

  2. sayah ge gaduh keneh tustel heubeul dong, merkna olimpus. eh nu mamang sih, sanes nu sayah. hehe..
    nurutan ah unggal rebo bade nyerat basa sunda di blog😀

  3. Ah.. kabita ngalebetkeun seuratan ngangge basa sunda… jadi nostalgia keur leutik… btw (sunda tapi make btw : ) keneh, aya2 wae ) … ari tustel teh naonnya kapanjangan na “meletus disetel” kitu?? …padah wae jaman baheula mah kamera teh ayah nu meletusan tea.. jang blitz na… meletus bray caang… hehe..

    1. Tustel mah kecap nu asalna ti bahasa Walanda, pedah ari ayeuna mah kan ceunah matokna ka Inggris jadi nu dianggo kecap kamera.

      Meletus disetel ge tiasa. Ari baheula mah kan mun dipoto teh teu apdol mun teu nganggo flash nu bray caang teh.😆

Berkomentarlah sebelum komentar itu dilarang. (NB: Serélék=Email, Nami=Nama)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s